С ЧЕРПАК И ТОЧИЛКА

ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ.

 
 
Снимка на Тошко Поптолев
Панагюрски тутманик
от Тошко Поптолев - неделя, 3 юли 2016, 23:22
 

ПАНАГЮРСКИ ТУТМАНИК

 Панагюрски тутманик  

Една моя мечта се сбъдна. Този тутманик го правеше баба ми в детските ми години. Нека не ви разказвам за тумбата дечурлига зяпнали я с възхита, как върти тестото в ръцете си, после как го разтегля и т.н. После всичко се изгуби някъде в спомените, докато един ден не намерих рецептата и начина за приготвяне и разбира се веднага се захванах да си върна детските спомени. В стария ми блог в коментарите имаше много спорове, дали този тутманик е бил панагюрски, стрелчански, копривщенски и т.н. - какво значение има това? Нали е спомен от нашите баби, от нашето детство. 

И така необходими са ви: 

- 1 килограм брашно;
- 500 ml хладка вода;
- 1 ч.л. сол;
- 1 с.л. оцет;
- 1 с.л. олио (за тестото);
- 300 гр. сирене;
- 125 гр. краве масло;
- 100 ml олио.

Започваме с омесването на тестото. А то е тесто за най обикновени кори за баница. 

Разтопете 100 гр. масло и 100 ml олио и ги оставете да се охладят. От брашното, водата, солта, оцета и една супена лъжица олио замесете меко тесто. След това го разкъсайте на около 10-на топки. В някои рецепти ще прочете за 20 топки в други за не знам колко си, обаче да ви кажа колкото ви се играе толкова направете.

Поставете топката с тесто между двете си длани и започнете да правите кръгообразни движения. Така тестото се доомесва и оформя като топка. Това ви показвам на първата снимка в дясно.

Доомесените и оформени топки натопете в сместта от масло и олио и оставете между 15 и  20 минути да се отпуснат. Ще разберете, че са се отпуснали достатъчно като ги „ощипете“ и тестото не се върне в първоначалното си положение. Бъдете търпеливи ! Ако тестото не се е отпуснало достатъчно, после няма да може да го разтеглите.

Вземете една от топките и с леко приглаждане с намаслени ръце я "разтеглете". Ако сте свикнали да разтегяте с пръсти, направете го по вашия начин. Повярвайте ми ако тестото се е отпуснало добре, то просто ще следва ръцете ви и няма да се връща назад, а ще си остане така както сте го разтеглили.

Разточете сравнитетелно тънка кора. И да се накъса не се притеснявайте, това въобще не е фатално. Виждате на четвъртата снимка в дясно как моята първа кора се е разкъсала. Уверявам ви, че независимо от това тутманика след това го изядохме без никакви проблеми. Обърнете внимание, че на снимката виждате един лист хартия намазан с мазнина. За какво ни трябва той ще разберем малко по-късно.

 

  Омесвате та тестото   Престояване на омесеното тесто
       
  Изтегляне на листа   Разточения лист
Ръсене с мазнина   Първо сгъване на кората  

Поръсете разтеглената кора със сместа от масло и олио, в която са престояли корите и поръсете със сирене. В панагюрския тутманик макар и да е според мен вид баница не се слагат яйца. Но това не е написано в нито един закон, така, че вие пък ако искате си добавете яйца. Специфичното за панагюрския тутманик е неговото оформяне и приготвяне и сега пристъпваме към това.

Започнете да сгъвате кората на пакет. Първо от едната страна (втората снимка в ляво). После от другата насрещна страна. След това прихлупваме и другите две страни и получаваме нещо като пакет (виж четвъртата снимка).

И сега да обясним за какво ни е всъщност този лист хартия за печене, който в началото намазахме с мазнина и оставихме на масата близо до нас. На него ще прехвърлям временно готовите „пакети“, а накрая с чиста съвест ще го сложа в тавата за печене и ще го използвам и за изпичането на тутманика.

       
Затваряне от другата страна   Пакета  

 

         

Като разтеглите и поръсите с масло и сирене следващата кора, поставете върху нея "пакетчето" от предходните кори с дъното нагоре" и започнете и тази кора да я затваряте като пакет (вижте първата снимка в дясно. Така постъпете с всичките кори докато получите един огромен пакет. Ето това е специфичното при оформянето на панагюрския тутманик.

Сега прехвърлете хартията за печене в тавата, а върху нея прехвърлете и тутманика. Започнете бавно и внимателно с леко натискане с ръце да го „разтилате“ в тавата.

Накрая отгоре набучете парченца масло или пък го намажете със сместа от олио и масло, ако ви е останала. Не щадете маслото, защото тутманика е дебел и няма да се изпече, ако не сте ръсили достатъчно масло в корите.

Печете тутманика на 200 градуса първо отдолу за около 20 минути. После пуснете и отгоре и отдолу и печете докато се зачерви хубаво. После го извадете, наръсете го с малко вода и го покрийте с една кърпа да поседи. 

В никакъв случай не го яжте горещ. Хубав е като изстине. Аз много обичах като малък да си отчупя парче и да го натопя в захар и така да го ям.

Ако искате да коментирате тази публикация може да го направите във Facebook, като кликнете върху картинката долу в ляво.

Приятен апетит !

 

  Пакет в пакет    Поставяне в тавата
       
   Маслото    Още един готов тутманик

 

 КОМЕНТИРАЙТЕ ВЪВ FACEBOOK!