ХАДЖИЕВИ РАЗМИСЛИ !

04.12.2012 - Света Варвара вари, свети Сава пече, Свети Николай гости посреща.

 
 
Picture of Тошко Поптолев
04.12.2012 - Света Варвара вари, свети Сава пече, Свети Николай гости посреща.
by Тошко Поптолев - Tuesday, 4 December 2012, 11:42 AM
 

Три празника 

Скъпи приятели от ден текат три прекрасни зимни празника. От ония топлите, тихите и сантименталните. От ония при които в къщи е топло, семейството се е събрало, баба е направила пуканките и ги е дала на мъничетата, мама е омесила питката, тати е извадил хубавото вино и всички някак си се чувстват уютно и ... заедно. Май това да се чувстваме заедно в семейството, като че ли напоследък ни липсва или не го усещаме.

Затова са зимните празници. Когато няма работа по полето и през дългите нощи, хората ще бъдат заедно по-дълго време, ще подреждат празнични трапези (макар и постни) и ... щом са заедно, щом им е хубаво ... ще се усмихват. А усмивката ... тя е Божието отражение по нашите лица.

Като казах постна трапеза да ви попитам - Вие по вълнуваща вечеря от Бъдни вечер усещали ли сте ? Тогава трапезата е изцяло постна, но ... по тържествена, по тиха, по мила, по желана ... аз лично не познавам друга такава.

Идва Коледа и точно празника на свети Николай от който тръгнаха легендите за дядо Коледа като че ли идва да ни подготви за това. Преди него обаче ще честваме света Варвара и свети Сава (много грешно в някои региони на България са останали с убеждението, че Сава е жена, а не мъж, даже ги наричат сестри, но това е друга тема.) И тези три последователни празника наистина са една празнична прелюдия към толкова очаквания приказен и хубав ден - Рождество Христово. За онези, които ще празнуват деня на името си - от сега честит имен ден, за всички останали огънчетата от камината или от елхата са остават във вашите очи. Хайде сега ... усмихнете ми се, затворете очи и ... пожелайте нещо хубаво, ама не за себе си, а за близките ви, за всички хора, за целия свят. Така доброто ще дойде при вас хиляди пъти в повече

 

.