ХАДЖИЕВИ РАЗМИСЛИ !

28.01.2013 - За референдума и още нещо !

 
 
Picture of Тошко Поптолев
28.01.2013 - За референдума и още нещо !
by Тошко Поптолев - Monday, 28 January 2013, 11:42 AM
 

За референдума и още нещо !

 

Та … ако още някой не е разбрал в България на 27.01.2013 год. се проведе референдум. Мдаааа … нещо такова като допитване до народа, ама нали ние го питаме, обаче така е написан закона, че той народа каквото и да отговори нищо няма да зависи от него.

Значи едните политици събираха там близо година подписи да се прави референдум и на него да питаме нали народа да строим ли АЕЦ Белене или да не го строим. Народа естествено още тогава почна да се чеше по главата, аджиба за какво го има това правителство, като той ще седне да ги решава тия въпроси, ама накрая махна с ръка и продължи да си решава неговите проблеми.

Такаааа … после едни други политици пък в парламента въртяха, сукаха, умуваха нали е ли е едно и също ядрена и атомна електроцентрала или не е. После въртяха сукаха и измислиха един въпрос, дето от него народа още повече почна да се чеше по главата и да пита „Бе тия аджиба какво искат от мен ?“. Значи … от това дали да строим АЕЦ Белене или не, въпроса стана неузнаваем до „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала ?“.

Някои са на мнение, че всъщност се задават два въпроса, други викат ама не е туй дето се искаше да се пита, трети викат хич им не разбирам какво питат и т.н. И за да стане ясно на населението се почна една разяснителна кампанияааааа. Ама ви казвам яко разясняване падна бе. Значи никой не обяснява на народа за ядрената енергетика, а всеки вика кое колко пари струвало и кой бил по-лошия. Даже скокна един левент Яне та и комисия направи, ама не стана ясно сега тая комисия последно изясни ли нещо или нищо не изясни.

Появиха се обаче и едни други дето почнаха да разясняват масово на населението, че тоя референдум е бош лаф работа и от него нищо не зависело, било празна работа и т.н.

И докато едните объркваха още повече хората и не обясниха, конкретно за Белене или не ще гласуваме или въобще за ядрената енергетика, другите опекоха много добре работата и успяха да убедят хората, че няма смисъл да ходят до избирателните урни.

И … референдума минаааа.

Ама как мина ? Направо ни шашнаха от всякъде. Първо стана ясно, че ние въобще не сме намалели като население. Оооооо ама вие нищо не знаете бееее. Значи пълнолетното население у нас с право на глас е 6 949 120. А … нещо да кажат тия пишман демографските пророци ? Ми нищо няма да кажете я. Оно като добавите и населението под 18 години, значи ние сме си има няма пак къде осем милиона и нещо си.

Такааа … обаче … от тия близо седем милиона отидоха да гласуват къде милион и половина. Еми така ще е. За това ще гласувате, за онова няма да гласувате, в един репортаж от Кърджали стана ясно, че даже щяло да се гласува и за канализацията на града. Ще има смисъл от референдума одете та гласувайте, абеееее я си стойте в къщи никакъв смисъл няма … И така нататък и така нататък – на народа му писна, махна с ръка и … отиде в тотопунктовете (така рече една журналистка, че били там).

От тия милион и половина къде 60 % казаха да се развива ядрената енергетика, 38.6 % рекоха не я щем, а към 1.4% пуснали недействителни бюлетини, щото явно или не са разбрали как да гласуват или пък просто са отишли да се рече, че са гласували.

От тук нататък започна великата шашма на политиците. Всеки почна да се бие в гърдите и да вика „Ние победихмеееееее !“. Сал един Симеон Дянков рече „Всички загубихмееееее!“. Аааааааааааааааааа … аман бееееее – ама хич вече не мога ги разбера тия политици.

Значи товарищ Сергей рече там, че на бат Бойко някой му ударил шамар (альоооууууу кой смеее бе, ми нали ония ша го завре под каруцата само с поглед), гусин Дянков па иде насреща му и вика дека Сергей да си подаде оставката (ся кво му влиза в работата на Симеончу дал ония ще си подава оставката или не – е друга работа). Обаче най-интересното е га се появиха тия бабетата – врачките.

Та всеки почна да проракува, както аджиба са искали да кажат тея дето не са одили да гласуват. Едните викат и тия дето не гласуваха са искали да кажат „ДА“, другите викат амиииии напротив и тия са против, оти не отишли да гласуват. После едните почнааа да викат ми те са против еди си коя си партия щото не са отишли на референдум, другите викат ааааа нееееее тия са против властта щото видите ли оная казала как да се гласува, ама тия рекли абе ти ли щи ми кажеш на мен аз какво ще правя и … не отишли на референдумааа.

Значи да се разберем. Тези, които не са отишли на референдума, ако са искали са щели да отидат и да кажат какво им е било мнението. Щом не са отишли, значи не са изразили вота си и не разбирам, кой дава правото на разни измислени политици и социолози да говорят от тяхно име.

И още нещо интересно. Ромите ! Тия напраоооооо оставиха политиците с отворена уста. Бе значи не отидоааа бе, не отидоха да кажат аджиба искат ли ядрена енергетика или не. Даже тия от телевизиите одиха специално да ги питат нали кво мислят, ама една ромка им рече, че тя така и така ток не плащала (или май нямала) та хич я не интересува. Е те тука трябва анализаторите бая да анализират и да разберат, къде бяха ромите по време на референдума. А … къде бяха ? Май тоя път нямаше много раздаване на кюфтета и кебапчета и разни извънтрудови възнаграждения и работата взе да се изяснява.

И въпреки, че уж във въпроса за референдума нямаше нищо политическо, на населението му стана ясно, че нищо не е ясно. Щото едните викат оооо ама ние на изборите сме спечелили още от сега, другите викат абе какво сте спечелили бееее, тоя референдум не е за избори. Направо вече не знам кого да слушам и на кого да вярвам.

Еми така ще е. Значи много забавно е това да се прави референдум и аз предлагам така има няма нали на година по един два референдума да правим. Обаче първо да си оправите закона, щото така както е написан наистина няма нужда да правите какъвто и да е референдум.